Cum setam un aparat foto pentru poze reusite?

In acest articol vom invata setarile de baza pe care trebuie sa le facem unui aparat foto pentru ca pozele noastre sa imite cat mai bine realitatea si sa fie cat mai clare. Vom invata ce trebuie sa facem in cazurile in care avem lumina mai slaba sau lumina mai puternica, ce setari trebuie sa facem cand dorim sa fotografiem un peisaj sau un subiect mai apropiat. Toate aceste probleme vor fi abordate in paragrafele urmatoare.

Prima setare pe care trebuie sa o facem la un aparat foto este sa il pregatim in functie de lumina la care vrem sa facem fotografia. Pentru asta trebuie sa setam sensibilitatea senzorului de imagine care capteaza imaginea. Aceasta setare se gaseste in aparat sub denumirea ISO. In cazul unei lumini foarte bune a unei zile insorite setarea recomandata este de un ISO 100 sau ISO 200 depinde de performantele aparatului. In cazul unui cer innorat partial trebuie sa setam senzorul sa fie mai sensibil deoarece acesta trebuie sa produca rezultate bune fara a avea parte de o cantitate mare de lumina in consecinta setarea ISO poate fi intre 500 si 1000. In cazul unei lumini slabe de interior sau al unui apus de soare setarea ajunge de la 1000 pana la 6400.
Cu cat ISO-ul este mai mare cu atat imaginea va fi mai plina de “purici”. De cele mai multe ori cu cat aparatul este mai performant cu atat poate sa faca poze mai clare la un ISO ridicat. Daca aparatul nu este performant nu este indicat sa faceti poze in lumina slaba.

Urmatoarea setare importanta este diafragma, gasita in aparat sub denumirea de “F”. Aceasta setare poate varia intre F2.8 si F22.
Pentru pozele de peisaj acesta setare este recomandata sa fie intre 9 si 16, in aceasta situatie profunzimea de camp este mare si toate obiectele aflate in campul vizual se vad clar. In cazul in care doriti sa faceti un portret unei persoane aflate la 2 metri puteti seta aparatul intre F2.8 – F5.6 pentru a scoate foarte bine subiectul in evidenta iar peisajul din spatele acestuia se va vedea sters nefiind important in poza. Cu cat setarea F este mai pare aveti nevoie de mai multa lumina pentru a face poze nemiscate.

A treia setare fundamentala este expunerea, fiind timpul cat obiectivul sta deschis pentru a intra lumina. In modul automat aparatul seteaza aceasta optiune in functie de ISO si de diafragma astfel incat poza sa nu fie nici prea intunecata nici prea deschisa. In modul manual trebuie sa setati aceasta optiune incat gradatia sa fie cat mai aproape de mijloc pe scara de expunere. Expunerea se calculeaza astfel: 1sec/expunere. Adica daca expunerea este de 100 atunci obiectivul va fi deschis pentru a intra lumina 1/100 de secunde, adica 1 milisecunda. Asta inseamna ca aparatul are mici sanse sa capteze poze miscate deoarece timpul in care acesta capteaza poza este foarte mic. Pentru poze reusite fara impresie de miscare sau ceata expunerea este bine sa fie setata peste 200. Nu intodeauna vom putea seta expunerea peste 200, datorita lumini slabe expunerea poate ajunge si la 1 secunda, in acest caz pozele vor fi miscate datorita miscarii aparatului. In momentele in care lumina este mai slaba pentru a obtine poze cat mai clare este recomandata folosirea unui trepied pentru ca aparatul sa fie nemiscat in timpul fotografierii.

Pentru peisaje este recomandat folosirea aparatului in modul manual, folosirea unui trepied, setarea ISO trebuie sa fie cat mai mica pentru poze clare fara “zgomot” iar diafragma cat mai inchisa.

Pentru portrete, animale sau obiecte aflate in miscare, este indicat ca expunerea sa fie cat mai mica adica 1/200, 1/500 sau chiar mai mica pentru ca subiectul fotografiei sa nu apara miscat. Pentru a obtine timpi de expunere asa mici este nevoie ca diafragma sa fie cat mai deschisa adica f2.8-f5.6 iar ISO-ul intre 200 si 800.

In cazul fotografierii unei poze de familie cu mai multe persoane aflate in apropiere este indicat sa folosim diafragma mai inchisa aprox f11 pentru a captura fiecare persoana componenta a pozei cat mai clar.

Faceti cat mai multe poze in cat mai multe situatii de lumina si folositi setari diferite ale acestor parametrii, astfel va veti invata mai bine aparatul foto pentru a face poze cat mai reusite.

WhatsApp

Datele companiei verificate de Targetare.ro