Fotocompozitie – Cum incadram o fotografie?

In acest articol vom discuta despre principalele “reguli” din fotocompozitie. Vei invata cum sa incadrezi diferite subiecte in pozele tale ca ele sa prinda un farmec aparte si sa devina mai interesante.

Cea mai importanta regula este regula de aur a treimilor. Pentru a explica mai usor vom imparti suprafata unei fotografii in 3 parti egale: partea 1, partea 2 si partea 3. Partea 2 este treimea din mijlocul pozei. Daca incadram subiectul in aceasta zona de cele mai multe ori este banal si plictisitor. Incadrarea subiectului in treimea 1 sau 3 face poza mai dinamica si mai interesanta.

In cazul fotografierii unui animal care se afla in miscare de la stanga la dreapta acesta ar fi mai indicat sa fie incadrat in treimea 1 a pozei lasand spatiu liber in directia in care subiectul alearga astfel se creeaza un efect de continuitate.

In cazul peisajelor linia de orizont este un punct important din fotografie si este indicat sa nu fie incadrat la mijlocul fotografiei ci in partea de jos in cazul in care partea mai interesanta a pozei este cerul sau invers daca partea mai interesanta a peisajului o reprezinta pamantul. Regula treimilor se aplica atat pe verticala cat si pe orizontala.

O alta regula importanta in fotografie este folosirea diagonalelor. De multe ori un subiect este mai interesant si mai dinamic daca se afla pe una din cele 2 diagonale facand poza mai putin monotona.

Incercati aceste reguli nescrise si veti vedea cum fotografiile dvs. se vor imbunatatii semnificativ.

WhatsApp

Datele companiei verificate de Targetare.ro