Pregatirea pozelor digitale pentru printare

In acest articol veti invata cum sa pregatiti o poza pentru developare astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate si redarea pozelor pe hartia fotografica sa fie cat mai fidela.

 1. Setarea spatiului de culoarea sRGB
  Indiferent de spatiul de culoare pe care il folositi pentru a edita poza, inainte ca aceasta sa fie predata pentru printare trebuie sa fie salvata avand setat profilul de culoare sRGB. Acest profil de culoare este cel mai corespunzator pentru partajarea pozelor pe internet sau pentru printarea acestora pe suport fotografic. Atunci cand veti printa o poza salvata in acest format veti observa ca poza imita aproape perfect culorile asa cum sunt afisate pe monitorul dvs. In cazul altor formate precum Adobe RGB rezultatele pot fi foarte diferite de cele asteptate.

 2. Formatul de fisiere JPEG
  Formatul de poze jpeg este cel mai indicat pentru partajarea pozelor cu prietenii. Oricine poate vedea acest format fara a instala programe suplimentare, pozele sunt destul de mici ca dimensiune, fiind un format de imagine compresat.

 3. Folositi sharpening mediu
  Sharpening este o metoda de a face pozele mai clare, gasiti aceste optiuni in diferite programe precum Adobe Photoshop sub forma de: “Clarity” sau “Sharpness”. Nu abuzati de acest retus decat daca pozele printate sunt in dimensiuni mici precum 10:15 cm altfel folositi cu masura acest tip de retus deoarce la rezolutii mai mari poate deveni neplacut.

 4. Dimensiunea unei poze
  Cea mai buna alegere in taierea unei poze este o dimnsiune cat mai apropiata de proportia 11:15 deoarece aceasta dimensiune poate fi printata cu usurinta pe aproape orice format de hartie fara a aparea deformari suparatoare ale pozelor.

 5. Rezolutia fotografiei
  Indiferent la ce folositi o poza pentru a obtine rezultate cat mai bune este foarte important ca rezolutia acesteia sa fie cat mai mare. Puteti verifica in aparatul dvs. foto la rubrica rezolution aparatul sa fie setat pe cat mai multi Mega Pixeli. Pentru rezultate cat mai bune ar fi indicat sa folositi cel putin 8 Mega pixeli pentru fotografiile dvs.

Daca folositi toate aceste mici trucuri, cu siguranta fotografiile dvs. vor arata mult mai bine.

WhatsApp

Datele companiei verificate de Targetare.ro